Tuesday, July 22, 2008

Cinta SejagatSetiap yang menyinta pasti mencari yang dicintainya. Apabila cinta Allah menembusi hatimu, sudah tentu Allah menyintaimu. Bertepuk sebelah tangan tidak akan berbunyi.

Allah dengan KebijaksanaanNya mentakdirkan kita cinta antara satu dengan lain. Kerana itulah setiap apa jua dalam alam ini ada pasangannya. Pada pandangan orang yang Arifbillah, langit itu lelaki dan bumi itu perempuan.

Bumi menerima apa sahaja yang dijatuhi oleh langit. Apabila bumi kurang panas, langit berikan panas. Apabila bumi kurang basah, langit berikan hujan.

Langit bertugas pada pusingannya seperti suami mencari rezeki isterinya. Bumi sibuk dengan tugas melahir dan memelihara kandungannya. bumi dan langit dikurnia akan kerana mereka membuat kerja makhluk yang berakal. Sekiranya mereka tidak merasai nikmat antara satu dengan lain, kenapa mereka berkasihan seperti orang yang bercinta.

Tanpa bumi, bagaimana pokok dan bunga berkembang. Apa guna langit menurunkan air dan panas? Sebagaimana Allah mengurniakan keinginan antara lelaki dan perempuan supaya dunia dapat terpelihara oleh perpaduan antara mereka, begitu jugalah Dia tanamkan dalam setiap bahagian wujud ini keinginan satu bahagian dengan satu bahagian yang lain.

Malam dan siang pada zahirnya nampak bermusuhan, tetapi sebenarnya keduanya saling memerlukan..timbulnya bulan di waktu malam manakala terbitnya matahari di hening pagi...

Badan perlu tumbuh-tumbuhan dan air kerana asalnya dari tanah dan air. Jiwa perlu hidup dan Yang Menghidupkan kerena asalnya dari Jiwa Semesta.

Kehendak jiwa ialah Ketingggian dan Kesucian. Kehendak badan ialah untuk hawa nafsu yang rendah. Kesucian memerlukan dan menyintai jiwa.

Apabila seseorang itu mencari, ruh yang dicari itu memerlukannya, tetapi diri yang menyinta menjadikan ianya lesu. Sementara diri yang dicintai menjadikan ianya senang dan gembira.

Cinta memberi sinaran kepada pipi yang dicintai. Cinta menelan jiwa yang menyintai.

Dipetik dari Kitab Mathnawi karya Syeikh Jalaluddin Rumi.

Setiap apa yang dijadikan Allah Taala itu berpasangan dan saling memerlukan,dicipta bagi kita akan dunia,dijadikan pula kita akan akhirat...Dan sebaik2 cinta adalah terhadap Allah Taala dan seindah indah kasih adalah kasih akan Sayyidina Rasulullah SAW...Maka Allah memberkati anda dengan Kemanisan CintaNya.

No comments: